Cooperarea trasnfrontalieră româno-maghiară pentru managementul apelor în bazinul hidrografic Crișuri
Activitatea de gospodărire cantitativă şi calitativă a apelor are drept scop valorificarea potenţialului natural al apelor, folosirea raţională şi protecţia resurselor de apă şi a ecosistemelor acvatice, precum şi apărarea împotriva inundaţiilor şi a fenomenelor meteorologice periculoase. Aceasta activitate implică, cunoaşterea, planificarea şi reglementarea resurselor de apă, realizarea de investiţii de infrastructură pentru ape, coordonarea exploatării lucrărilor, inspecţia, controlul şi cooperarea internaţională în domeniul apelor. Astfel, realizarea Planului de management al bazinului hidrografic Crişuri, ca parte integrantă a Planului de management al râului Tisa şi fluviului Dunărea, precum şi cooperarea bilaterală româno-maghiară, în domeniul gospodăririi apelor în zona de frontieră, reprezintă interese comune ale celor două state vecine, pentru protejarea şi utilizarea eficientă a resurselor de apă.
Conştienţi de importanţa cooperării în domeniul apelor transfrontaliere, factorii de decizie în domeniul gospodăririi apelor din România au acordat şi acordă o importanţă deosebită cooperării bilaterale cu ţările vecine, care se desfăşoară sub egida Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, împuternicitul părţii române în problemele cooperării transfrontaliere fiind Secretarul de Stat în exerciţiu. Intenţia de a dezvolta cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a cursurilor de apă transfrontaliere sau care formează frontiera, precum şi pentru protecţia ecosistemelor acvatice, a apărut pornind de la câteva considerente esenţiale:
Pornind de la aceste considerente, cele două state au încheiat Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare privind colaborarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a apelor de frontieră semnat la Budapesta, la 15 septembrie 2003, intrat în vigoare la 17 mai 2004 prin Hotărârea de Guvern 577/2004, esenţial în reglementarea tuturor problemelor comune în domeniul gospodăririi apelor.
La nivelul spaţiului hidrografic Crişuri, autoritatea competentă în realizarea acestor sarcini este Administraţia Bazinală de Apă Crişuri, cu sediul în Oradea, filială bazinală a Administraţiei Naţionale ”Apele Române”. Instituţia organizează şi este participantă la acţiuni comune cu partenerii maghiari. Autorităţile competente din partea maghiară, conform teritoriilor cursurilor de apă administrate sunt:
Pentru atingerea obiectivelor reglementate, părţile întreprind toate acţiunile legislative, administrative şi tehnice în vederea îmbunătăţirii sau cel puţin a păstrării stării actuale a apelor, prevăzute prin Directiva Cadru a Apei 60/2000/EC. Domeniul de aplicare al acordului se referă la râurile Tur, Someş, Crasna, Barcău, Ier, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb şi Mureş.
Cele mai importante obiective ale Acordului sunt:
Toate aceste sarcini sunt duse la îndeplinire de Comisia Hidrotehnică, care se compune din câte 5 membri pentru fiecare parte contractantă, din care un împuternicit guvernamental, câte unul sau doi supleanţi şi un secretar. În cadrul Comisiei hidrotehnice româno-ungare funcţionează subcomisii pe specialităţi.
Subcomisia de gospodărire a apelor şi hidrometeorologie desfăşoară activităţi conform Regulamentului pentru transmiterea reciprocă a datelor şi informaţiilor meteorologice şi hidrologice:
Activitatea Subcomisiei de apărare împotriva inundaţiilorse materializează prin rezultatele întâlnirilor anuale, care au loc în conformitate cu Regulamentul privind apărarea împotriva inundaţiilor produse de cursuri de apă şi prin organizarea exerciţiilor de simulare transfrontaliere pentru poluări accidentale. Totodată, anual au loc verificări de toamnă ale lucrărilor de apărare împotriva inundaţiilor produse de cursuri de apă şi ape interne, pe ambele teritorii, de către comisiile mixte româno-maghiare. În cadrul acestor activităţi se întocmesc şi dările de seamă privind apărarea împotriva inundaţiilor produse de cursuri de apă şi ape interne pe o perioadă de un an.
În cadrul Subcomisiei de calitatea apelor participă, ca şi membri, experţi ai Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri. Subcomisia funcţionează în conformitate cu prevederile Regulamentului pentru urmărirea calităţii apelor pe râurile care formează sau traversează frontiera.
Pentru evaluarea stării apelor, în conformitate cu Directiva Cadru a Apei, 60/2000/EC, se efectuează pe lângă monitoringul cantitativ şi monitoringul ecologic şi chimic al apelor. Probele de apă se prelevează de către organele care efectuează analizele pe următoarele râuri: Barcău, Ier, Crişul Repede, Crişul Negru şi Crişul Alb. Prelevările se efectuează în secţiunile stabilite, în apropiere de frontieră, pe teritoriul propriu al fiecărei părţi. Concomitent cu aceste prelevări se efectuează şi determinări de debit. Prelevările de probe de apă şi analizele fizico-chimice, biologice şi microbiologice se efectuează lunar, de către fiecare parte pe teritoriul propriu. Secţiunile de prelevare a probelor pentru monitoringul calitativ sunt prezentate în tabelul 1.
Tabelul 1 - Secţiuni de frontieră pentru prelevarea probelor de apă în bazinul hidrografic Crişuri:
(sursa: Acordul hidrotehnic româno-maghiar)
Fiind cursuri de apă transfrontaliere, râurile din bazinul Crișurilor se supun tuturor prevederilor Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare privind colaborarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a apelor de frontieră. Aprecierea comună a calităţii apelor se realizează conform Regulamentului pentru urmărirea calităţii apelor pe râurile care formează sau traversează frontiera româno-ungară, prin evaluarea rezultatelor analizelor fizico – chimice şi biologice efectuate pe probe de apă prelevate în comun. În acest context, există şi o activitate de intercalibrare anuală a laboratoarelor celor două state. Laboratorul de calitatea apei din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri este nominalizat pentru a efectua această activitate, împreună cu laboratorul din cadrul instituţiei Tiszántúli Kőrnyezetvédelmi Termésyetvédelmi és Vizűgy Felűgyelőség/Inspectoratul pentru Protecţia Mediului şi Apei de peste Tisa, din Debrecen, Republica Ungară.
Cooperarea trasnfrontalieră româno-maghiară pentru managementul apelor în bazinul hidrografic Crișuri
Vezi detaliiSituația actuală, necesitatea şi oportunitatea investiţiei, amplasament
Vezi detaliiProgramul Interreg V-A România-Ungaria este destinat finanțării unor proiecte comune româno-ungare, care abordează nevoi identificate pe ambele laturi ale graniței şi care necesită o abordare comună, precum şi soluții inovative, contribuind astfel la dezvoltarea sustenabilă a zonei eligibile.Programul este o continuare a programelor de cooperare transfrontalieră implementate în regiune şi dispune de un buget total de aproximativ 232 milioane euro, din care, 189 milioane de euro, reprezintă finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională. Zona eligibilă a programului cuprinde judeţele Arad, Bihor, Satu Mare şi Timiş pe partea română a graniței şi, respectiv, judeţele Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar și Szabolcs-Szatmár-Bereg, pe partea ungară a acesteia.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene.
Parteneriat pentru un viitor mai bun!